Molensteenfabrikant

H. Van Vugt & zn.


Best-Holland

Molensteenfabrikant

H. Van Vugt & zn.


Best-Holland

Deutsch

Nederlands

Englisch

Het maken van een maalsteen begint bij het gieten van de steen.

De steen bestaat uit twee verschillende lagen; een maallaag en een ballast laag.

De maallaag bestaat uit een mengsel van onder meer verschillende stukjes natuursteen, dat in een mal gegoten wordt. Hierop komt de ballastlaag die de steen dikte geeft. Deze ballastlaag zorgt tevens voor gewicht wat nodig is om een constant maalresultaat te garanderen.  Als de steen uitgehard is, moet hierop de vorm van het scherpsel worden aan­gebracht. Hierbij maken gebruik van moderne technieken. Dit scherpsel wordt vervolgens handmatig uitgehakt. Dit heet billen.


Elk scherpsel is uniek en heeft te maken met het soort materiaal waar de mo­lensteen van gemaakt is, de diameter van de steen, het toerental en de graans­oort die ermee gemalen moet worden. Het scherpsel van een molensteen voor bijvoorbeeld veevoer is anders dan het scherpsel voor het malen van tarwe.


Het scherpen van de stenen en het goed onder de rij brengen (vlak maken) doen wij nog op de geheel authentieke wijze.

Na het scherpen is de molensteen gereed om in de molen te worden geplaatst.


Basalt molenstenen

Naast de kunst maalstenen kunnen wij ook Basaltstenen leveren. Deze stenen worden in z’n geheel uit een speciaal hiervoor geselecteerd rotsblok gehouwen. Hierdoor zijn deze stenen zeer kostbaar en veel duurder dan kunst maalstenen.

Voor 1900 werden deze basaltstenen gebruikt om te malen. Later, na 1900 kwa­men er verschillende molensteenfabrieken die de stenen vervaardigden zoals wij dit nu doen.


Maalstenen